onsdag 8 augusti 2012

Graffitivägg i Höganäs

Idag har det hållit en välbesökt och, vad jag förstår, mycket lyckad graffitiworkshop i Höganäs. Det är ett av sommarens alla bra arrangemang vid Höganäs nya skatepark.

Eftersom intresset uppenbarligen är stort hoppas jag det byggs en graffitivägg i Höganäs där alla intresserade kan måla lagligt.

Gertrud Green, som utöver att vara polis sitter i fullmäktige för Centerpartiet, verkar inte tycka att en graffitivägg är något för Höganäs. Hon har "för några år sedan" lyssnat på "några experter från Stockholm" som inte trodde att lagliga väggar minskar det olagliga klottrandet.

Mot det har jag (minst) två argument:

1. Det främsta skälet att fixa en graffitivägg är inte att minska det olagliga klottrandet. En graffitivägg har man för att ge graffitiintresserade möjligheten att utöva sitt intresse. Även konst- och kulturintresserade och även de som är intresserade av ungdoms- eller subkulturer ska ges möjlighet att ägna sig åt och utveckla sina intressen och färdigheter.

2. Stockholms nolltolerans är ifrågasatt av många. Många städer, till exempel Malmö, har valt en annan linje. Tobias Brandel har i Svenska Dagbladet skrivit en bra artikel om Stockholms nolltolerans.

Så här skriver Tobias Brandel:

"Stockholm framstår också som alltmer isolerat såväl nationellt som internationellt. Grannkommuner som Norberg och Sigtuna har lagliga väggar, liksom bland annat Malmö, Norrköping, Umeå och Västerås. Eller för den delen Helsingfors och New York.

Samtidigt finns starka ekonomiska intressen som inte vill se någon förändring. I sanerings- och väktarbranscherna finns i dag hundratals företag och gott om självutnämnda experter som ordnar föreläsningar för kommunala tjänstemän och poliser där det påstås både det ena och det andra om graffiti utan vetenskapligt stöd."

Höganäs kommun har gjort mycket bra för ungdomar i sommar. Skateparken med alla arrangemang är ett exempel. Ett annat exempel är att åtta ungdomar fått sommarjobba som utvecklare för framtidens Höganäs.

Tyvärr verkar det som att polisen i Höganäs behöver bli lite mer vidsynta. Tidigare har stationschef Kristina Pålsson uttryckt farhågor om att den nya skateanläggningen "ska leda till ännu mer stök".

Alltså - bygg en graffitivägg i Höganäs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar