söndag 9 februari 2020

Shepherd’s pie

I fredags gjorde Tina denna goda shepherd’s pie. Receptet är hämtat från Zeinas kitchen.

"6 portioner Shepherd’s pie

Köttfärsen:
500 g köttfärs av valfri sort (funkar även utmärkt med veggiefärs)
1 gul lök
2 morötter
3-4 dl djupfrysta ärtor (jag gör min utan ärtor)
2 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
2 msk worcestersås (kan uteslutas)
1 msk soja (kinesisk eller japansk)
2 buljontärningar av valfri sort (jag använder köttbuljong)
Salt & svartpeppar
5-7 dl hett vatten
Rapsolja eller smör till stekning

Potatismos:
10 st mellanstora potatisar av mjölig sort
2 äggulor
25 g smör
Salt

Garnering:
200 g riven ost av valfri sort

Gör så här:

Potatismos:
Skala och skär potatisen i mitten, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa den till mos. Smält smöret och blanda sedan med potatisen, äggulor och salt. Ställ moset åt sidan.

Köttfärsen:
Hacka löken, riv eller skär moroten i tärningar. Fräs lök och morot tills de mjuknar en stund. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt mjöl, tomatpuré, soja och worcestersås, rör om och häll över hett vatten. Häll i ärtorna, smula i buljong, krydda med salt, peppar och koka upp såsen. Låt puttra i ca 20-30 min.

Värm ugnen till 200°. Lägg köttfärssåsen i en ugnsform. Klicka ut potatismos över färsen. Jag brukar ta en stor klick mos i handen, platta till den med handflatan och lägga över färsen. “Pussla” ihop moset och jämna till den försiktigt med undersidan av en sked. Fukta skeden lite lätt så går det lättare att jämna den. Du kan även spritsa över moset om du vill. Strö på riven ost och baka mitt i ugnen tills moset får en fin färg, ca 20-30 min. Servera den varm med en fräsig sallad och ett gott bröd."