lördag 6 juni 2020

Kompost

Idag har vi fixat en trädgårdskompost. Den består av tre pallkragar stående ovanpå varandra. Vi ska sedan sätta ytterligare en ovanpå och så har vi utrymme för att ställa ytterligare en kompost bredvid. Tanken är att vi ska kunna flytta material som inte förmultnat till den andra uppsättningen pallkragar när vi tömmer komposten. Vi ska undvika att lägga rotogräs eller ogräs som gått i blom i komposten.

Bild på komposten.

I hörnet av gamla garaget, nere till vänster i bilden, har humlor byggt ett bo. Efter att jag röjt upp för komposten kom snart koltrasten för att leta mask.

Läs om kompostering:

Råd & Rön: Kompostera mera

Kommunalarbetaren: Bo Rappne odlar jord av avfall

Fröken Humla: Äntligen kompostering på vår gård…

Farbror Grön: Komma igång med pallkrageodling och kompostering

Greenspire: Härligt att böka i kompostjorden!

Greenspire: Jorden vi tillverkar själva

Smittar komposten?

Ur Eriksson, Gunnar: Kompost : från hushåll, trädgård och latrin (Natur och Kultur, 2011), ISBN: 9789127130654.

"En konsekvens av detta är att en trädgårdskompost i princip aldrig producerar färdig kompostmull på ett år. Räkna med att det tar åtminstone två år. (s. 69)

"Kvistarna och grenarna bryts inte ner i samma takt som det övriga materialet i komposten. Förr eller senare får de därför plockas eller sållas bort. Enstaka klena kvistar kan trots detta gärna läggas i komposten, de kan bidra till att ge komposten en luftig struktur. I större mängd gör de dock komposten mer svårbearbetad. Det blir exempelvis svårare att blanda om i komposten därför att kvistarna gör motstånd. Detsamma gäller grövre grenar, även när de inte är så många. Häckklipp däremot är en form av kvistar som med fördel kan läggas i komposten." (s. 70f)

"Trädgårdskomposten kan gärna vara två- eller tredelad. Om du lär dig sköta den bra bör det räcka med två delar - en för årets material och en för förra årets." (s. 78)

Gunnar Eriksson skiljer på den bruna och gröna komposttypen. Den bruna innehåller torrt material som kvistar, löv etc. Den gröna innehåller lättnedbrytbart material som gräsklipp ogräsrens etc.

Den bruna typen bör blandas om en eller ett par gånger per säsong och i samband med detta vattnas. Den gröna typen kan behöva strömaterial, till exempel tidningspapper. Tidningspappret ska delas i småbitar.