söndag 16 februari 2025

Sune Jonsson: Livstycken

Jonsson, Sune & Williams, Val, Livstycken, Max Ström, Stockholm, 2014

Ett praktverk med ett stort urval av Sune Jonssons fotografiska gärning.

"Under ett par decennier vid mitten av 1900-talet vaknade och närdes på många håll i Sverige drömmen om samhällsmuseet eller folkmuseet (som en motsvarighet till folkbiblioteket), museet som både vakande minne och medskapare av samtiden. (s. 11)

Ovanstående är bara ett exempel på vad som finns att läsa om vilken roll ett museum kan spela - eller varför inte ett arkiv, ett bibliotek eller samarbeten mellan dessa institutioner?


Lars Jacob Jakobsson & Peter Wahlqvist: Tältboken : att göra det omöjliga möjligt

Jakobsson, Lars Jacob & Wahlqvist, Peter, Tältboken: att göra det omöjliga möjligt, Ordfront, Stockholm, 2024

Rolig läsning med ett rikt bildmaterial. Imponerande att de inblandade kunde ro i hamn detta gigantiska projekt. Samarbete, stöd utifrån och att även exempelvis skådespelare utförde praktiskt arbete gjorde detta möjligt. En tid att inspireras av.

Under läsningen tänkte jag på uttrycket "kulturen ligger uppströms politiken". Tänk på den rika flora av bokförlag, skivbolag, tidningar, tidskrifter, musikgrupper, teatergrupper, bokcaféer med mera som fanns under 1970-talet. Till detta kom en aktiv(istiskt) kulturpolitik. Allt detta är nu borta. Om "kulturen ligger uppströms politiken" borde allt detta ha försvunnet före politikens omläggning. Stämmer det? Eller var det så att allt detta inte hade en tillräckligt folklig förankring, dess betydelse och påverkan kanske inte var så stor som vi kan tro?

Läs om Tältprojektet på Wikipedia

Fornäs, Johan, Tältprojektet [Elektronisk resurs] musikteater som manifestation, 2. utg., Symposium, Stockholm, 1985

Fornäs, Johan, Lindberg, Ulf & Hansson, Lars: Tältprojektet: Vi äro tusenden

John S. Webb: Woodland

Webb, John S., Woodland, Bild i bok, Näsviken, 1993

Tycker mycket om dessa bilder. John S. Webb är en av de fotografer som inspirerar mig i mitt egna fotograferande.

Tore Berger, Leif Nylén, Torkel Rasmusson: I tidens rififi : historier om Blå tåget

Berger, Tore, Nylén, Leif & Rasmusson, Torkel, I tidens rififi: historier om Blå tåget, Norstedt, Stockholm, 2012

Bengt Olvång: Våga se! : svensk konst 1945-1980

Olvång, Bengt, Våga se!: svensk konst 1945-1980, Författarförl., Stockholm, 1983

Standardverk om svensk konsthistoria ur ett vänsterperspektiv.

Två citat ur förordet:

"Konsten vände sig till en grupp som var en potentiell revolutionär massbas. Man sökte upp arbetarklassen - inte av sentimentala eller filantropiska skäl utan därför att arbetarna tillhörde den klass som skulle välta kapitalismen över ända."

"Min text handlar om den aktivistiska opitimism som genomsyrat både konsten och mig under de två decennier jag verkat som kritiker i Sydsvenska Dagladet, Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Jag hoppas att jag kan förmedla något av denna smittsamma energi till läsarna i dagens mer betryckta klimat."

Inte endast konstnärerna var aktivistiska, de understöddes av en aktiv(istiskt) kulturpolitik, exempelvis Riksutställningar.