fredag 31 december 2021

Fanny Härgestam: En by i Champagne

Härgestam, Fanny: En by i Champagne (Natur & kultur, 2021), ISBN: 9789127153295.

Fanny Härgestam skildrar livet i den lilla byn Brachay i Champagne och berättar också Nationella frontens historia. Jag tyckte om boken.

  • Hur och varför kan ett parti som NF/NS växa sig starkt i ett land som tidigare haft ett starkt kommunistparti och en stark och radikal fackföreningsrörelse? Frågor som denna har Jan Myrdal ställt i flera texter.

s. 22: Under 1980-talet var Nationella fronten starkt bland arbetare och arbetslösa i städer och förorter. Under 2000-talet växte Nationella fronten bland jordbrukare.

s. 157: "2014 var det dags för kommunalval, ett viktigt steg för Marine Le Pens NF som hade som mål att rota sig lokalt för att växa uppåt." 

s. 167f: "Hénin-Beaumont, ett före detta kommunistfäste i norra Frankrike, är numera ett fort för Nationella fronten. Stadens historia är en klassisk historia om industri i kris och arbetslösheten som kommit med den, om ännu en fransk stad där många känner sig övergivna av staten och nu ser hopp i NF. /.../ Många arbetare som efter andra världskriget hade varit kommunister och medlemmar i det starka facket CGT, började under 1980-talet närma sig partiet."

s. 224: "För Philippe Olivier hade det självklara målet alltid varit att erövra hela den politiska spelplanen. Att NF, nu NS, ska styra landet. Och vägen dit börjar på lokal nivå.

Strategin är att presentera listor med kandidater som har en myckel lokal förankring, som bygger på att fatta beslut väldigt nära invånarna.

- Till och med på kvartersnivå, säger han."

s. 241: "'Nationell samling kan styra!'" - Visa att partiet kan styra och ta ansvar genom lokala exempel.

Läs även: 

Clinell, Bim: De hunsades revansch : en resa i fascismens Frankrike (DN, 1999), ISBN: 9175882248.