söndag 22 december 2019

Sten Andersson: Vi två är ett : Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och deras tid

Andersson, Sten: Vi två är ett : Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och deras tid (Karneval förlag, 2019), ISBN: 9789188729170.

"Här utvecklar han idén om en decentraliserad och konkret socialism, som han ställer mot 'den abstrakta socialismen'. Det är en tanke som han väver samman med kolonialismens centraliserade och abstrakta förtryck. Mot detta ställer han de enskilda folkens rätt till sin egen kultur, sitt eget språk, sina egna traditioner som han menar är 'en annan socialism'. Det är nödvändigt att skapa 'den socialistiska människan på grundval av hennes jord, hennes språk, till och med hennes nya moral', säger han. 'Det är endast då som människan upphör att vara en produkt av sina produkter och äntligen blir människobarn.'

Det han här lägger fram är en helt annan tanke än vad han tidigare hade argumenterat för när han utifrån 'den tredje ståndpunkten' ville skapa ett gemensamt Europa som motvikt mot de två blocken under ledning av USA och Sovjetunionen." (s. 653)

Marianne Fors recenserar Vi två är ett : Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir och deras tid i tidskriften Förr och Nu : tidskrift för en folkets kultur och historia. Tillsammans med Lars Andrée redigerade Marianne Fors ett temanummer om Jean-Paul Sartre, nummer 1992 : 1.