Roll, Liselotte: Odla för insekter (Polaris, 2020), ISBN: 9789177953302.
"Täckodla för nedbrytare
Ska du odla är det bättre för marklevande nedbrytare att täckodla än att gräva och gödsla med konstgödsel. En täckodling görs lätt genom att lägga ett lager med tidningar på gräset som sedan täcks med lager av olika organiska material som gamla löv, gräsklipp, halm eller hö. Bädden fylls sedan på kontinuerligt. Plantorna sätter du rakt ner med minsta möjliga grävande, eventuellt med lite plantjord runt sig om inte bädden hunnir förmultna. Metoden ger mindre ogräs, bättre jordstruktur och fukten bevaras bättre än i öppen odling." (s. 87)
"Några sätt att göra en äng av gräsmatta
Det lataste sätter att skapa en äng är att låta en del av gräsmattan växa och slå den mot hösten, efter att blommorna fröat av sig. Det förutsätter förstås att det finns blommor eller blomfrö i gräset, men det gör det ofta, åtminstone i gamla ogödslade, lite bortglömda gräsmattor.
/.../
Det kanske inte är så många blommor som dyker upp första året, men du kan så in nya efter hand. /.../ Det slagna gräset bör alltid tas bort för att marken ska nli alltmer näringsfattig. Materialet kan du med fördel använda i komposten eller i en grönsaksodling där du täckodlar.
/.../
Det effektivare, men lite jobbigare sättet är att klippa gräsmattan mycket kort och sedan kratta den riktigt hårt, så pass hårt att det bildas bara fläckar i den. Du sår sedan frö av ängsblommor eller planterar färdiga ängsplantor i fläckarna. Att så in frö direkt i en gräsmatta är svårt, jorden ska vara bar.
Om du sår in en ängsväxt som parasiterar på gräs, till exempel ängsskallra, blir det lättare för ängsblommor att konkurrera ut gräset.
Gräsklippet tar du bort även här och använder till annat. Gräs är toppen att gödsla rabatter och grönsaksland med, det har en nära nog perfekt kombination av näringsämnen för detta ändamål.
/.../
Så din äng på hösten, augusti till oktober eller under våren april till maj." (s. 96f)
Bäst att så ängsblommor på hösten för att inte behöva vattna.
Förslag på ängsväxter som gillas av insekter.
Förslag på vårblommor som insekter tycker om.
Förslag på insektsväxter som blommar sommartid.
Förslag på blommor som är populära hos insekter och blommar på hösten.
Dragväxter som passar lite varstans: honungsört, rödklöver, perserklöver, alsikeklöver, vitklöver, aklejor... "Honungsört är omåttligt populär bland insekter, den är desutom lättsådd och fungerar fint som gröngödsling." (s. 134)
Naturgödsel, inte konstgödsel, ska användas - men bättre är:
"I din trädgård finns som tur är både gröna och nära alternativ. Inräfsade löv, kompost, bokashi, tång, guldvatten, nässelvatten och täckodling är metoder som är både ekologiska och fungerar. Täckodling hindrar näringen från att regna bort, i den frigörs heller inte lika mycket växthusgaser eftersom du inte gräver mer än absolut nödvändigt, som när du sätter ner en planta eller liknande. Ersätt gärna skördade grödor med gröngödslingsväxter. Grenar och sly är bättre att använda i komposten än att elda upp. När du klipper ner perennerna på våren så låt växtdelarna ligga kvar.
/.../
Näringskrävande växter kan vattnas med urin och vatten, så kallat guldvatten. En del urin blandad med tio delar vatten brukar vara lagom." (s. 140)
"Samplantering handlar om att hitta växter som gynnar varandra när de växer tillsammans... /.../ En växt kan till exempel gynnas av en annan växt som drar till sig pollinerare, avskräcker skadeinsekter eller drar till sig naturliga fiender." (s. 159)
Recension av boken på Natursidan.