lördag 2 maj 2020

Naturskyddsföreningens fjärilshandbok : om konsten att få fjärilar att trivas

Naturskyddsföreningens fjärilshandbok : om konsten att få fjärilar att trivas / [text: Per Isakson, Per Bengtson och Maria Lewander] (Naturskyddsföreningen, 1996), ISBN: 9789155803612.

Boken ingick i Naturskyddsföreningens kampanj Mer natur där vi bor.

"För att fjärilarna verkligen ska trivas måste det finnas skydd för både pupporna och den vuxna fjärilen, lämpliga värdväxter för larverna och nektarrika blommor till de färdigbildade fjärilarna."

"Nio gyllene regler för fjärilsträdgården

1. Larvens mat
Fjärilarna behöver växter hela livet. larven äter av värdväxten, den färdiga fjärilen suger nektar från blommor. Tänk på att tillgodose fjärilarna växtbehov under hela livscykeln.

2. Färgstarkt
Plantera nektarväxter med starkt färgade blommor, gärna i röd eller gul färgskala, de är mest attraktiva.

3. Doftrikt
Plantera hellre gammaldags växter än förädlade plantor. Många 'moderna' växter saknar doft och nektar och attraherar inte fjärilar.

4. Vårblommor
Vårens brist på blommor är en flaskhals för många fjärilar. Plantera t ex pärlhyacint, gullviva, vårstjärna och aubretia som blommar tidigt.

5. Plantera ihop
Plantera nektarväxterna i klungor. Fjärilarna hittar dem lättare då.

6. Nektarväxter
Buddleja, kungsmynta, lavendel, timjan och rödblommiga tistlar hör till de förnämsta nektarväxterna.

7. Värdväxter
Värdväxter för fjärilslarver ska också planteras i klungor så att inte larvernas föda tar slut. Nässlor, ärtväxter och korsblommiga växter är värdväxter för många fjärilsarter.

8. Vindskydd
Vindskydda fjärilsrestaurangen med en syrenhäck eller ett buskage med t ex liguster. En häck bromsar vinden bättre än ett plank. Planera området så att solinstrålningen blir maximal.

9. Bespruta ej
Använd inga kemikalier i trädgården, varken för bekämpning eller gödning. Kemikalier dödar fjärilslarverna och mycket annat."

"Fröer bör förvaras torrt och svalt. Grobarheten sjunker med tiden. Om man lägger fröna i små kuvert som sedan stoppas i en tättslutande burk och förvaras i frysen, kan grobarheten förlängas åtskilliga år."

"Buddlejan - favoritblomman nummer ett
Buddlejan finns i flera färgvarianter, den rödvioletta syrenbuddlejan, BUDDLEJA DAVIDII, är den mest uppskattade. /.../ Buddlejan ska växa vindskyddat och soligt. Den kan bli flera meter hög om den står intill en vägg. Om man plockar av blommorna allteftersom de vissnar blir blomningen långvarig. Sommarbuddleja, BUDDLEJA ALTERNIFOLIA, som blommar tidigare, är mer härdig och klarar ett kärvare klimat. Syrenbuddlejan är känsligare för kyla. Båda behöver vinterskydd. Täck buskens bas med ris och löv, eller plantera den i en stor kruka som tas in och ställs frostfritt under vintern."

"Fjärilar lockas mest av buddlejor som är ljust lila eller skära."

"Att klippa bort utblommade blommor eller stänglar är ett knep som fungerar för att förlänga blomningstiden för många arter."

"En del kryddväxter har en tendens att breda ut sig och kväva de andra. Dessa kan avgränsas med plankor eller tegelstenar som grävs ner på högkant i jorden."

"Ängen var en gräsmark där man odlade vinterfoder till djuren. En rktigt fin, gammal äng har aldrig gödslats, kalkats, plöjts, dikats eller såtts in med främmande växtslag. Varje år i slutet av sommaren då blommor och gräs torkat slår man ängen med lie. Eventuellt sly tas bort med röjkniv. Gräset och blommorna får ligga och torka ett par dagar för att sedan tas bort. Under den tiden hinner fröerna från växterna trilla av."

Om att anlägga en äng:

"Jorden bör vara mager och om det växer mycket gräs ska det tas bort så jorden blir bar. Det går att göra jord mager genom att först plantera till exempel ett glupskt sädesslag, raps eller potatis som suger ut näringen. Då blir jorden magrare till nästkommande år."

Blomningstider för nektarväxter.

Fjärilsrestaurangen kan innehålla.

Vårblommor för fjärilar.

Ängsblommor för fjärilar.

Kryddväxter med mersmak.

Nattfjärilarnas favoritväxter.

Fjärilslarver och deras värdväxter.