Boken innehåller många bra tips om hur man man ökar den biologiska mångfalden i sin trädgård.
"Det finns 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige. Tillsammans upptar de en yta lika stor som Blekinge. /.../ Om vi alla ser till att våra trädgårdar /.../ blommar gynnas de blombesökande bina, flugorna, skalbaggarna och fåglarna. Om varje trädgård dessutom inreds med några stubbar, en fågelholk, en sandhög och enordentlig lövhög kommer bostadsbristen för många djur att minska.
Ett lätt recept för att främja den biologiska mångfalden är att skapa många olika typer av miljöer i din trädgård med träd, snår, jord, sand, stenparti, vatten, vårblommor, sommarblommor, höstblommor, bär, håligheter och så vidare."
Humlebo (s. 42):
För marklevande humlor:
- Gräv ner en stor uppochnedvänd lerkruka på ett torr ställe.
- Täck hålet med en krukskärva eller sten, annars regnar det in i boet.
- Borra hål längs med undersidan av en bit trädgårdsslang (för att undvika att den fylls med vatten) och gräv ner den i en svag båge mellan krukan och ett lämpligt ställe i din trädgård.
- För att förstärka illusionen av övergivet gnagarbo kan du lägga in lite hår av och burspån från ett marsvin eller annan gnagare i krukan. Se till att boöppningen syns (för humlor letar efter lämpliga boplatser med hjälp av luktsinne och syn och försäkra dig om att boet är solbelyst under någon del av dagen så att det kan torka efter regn.
- Sätt en metallbricka med en öppning på drygt 1 cm i diameter över ingången till en fågelholk.
- Bygger du holken själv borrar du i stället ett ingångshål (12-20 mm i diameter) 2 cm från nederkanten av holkens framsida. Komplettera gärna med en plattform för humlorna att landa på.
- Lägg brädor eller tegelpannor i ett hörn av trädgården som du väljer att inte städa.
- Lägg torr gräs under brädorna eller pannorna och se till att humlorna inte kan hamn under vatten.
- I samma hörn av din trädgård kan du också lägga den mossa du krattar upp ur gräsmattan. Täck med löv och kvistar.
Håldiameter som olika bin föredrar:
Citronbin: 3-6 mm
Blomsovarbin: 4-11 mm
Gnagbin: 5-10 mm
Märgbin: 5-10 mm
Murarbin: 5-12 mm
Väggbin: 6-10 mm
Pälsbin: 8-10 mm
Ullbin: 8- 12 mm
Tapetserarbin: 8-13 mm
"Marklevande bin kan du lätt erbjuda ett stort antal yngelplatser genom att skapa frilagda, sandiga ytor i din trädgård. Har du utrymme kan du sprida ut cirka 2 kubikmeter sand över en solig yta på 2X2 m." (s. 65)
Diameter på hål i fågelholkar:
3 cm: blåmes, svartmes, entita och talltita
3,5 cm: talgoxe och svartvit flugsnappare
4-5 cm: stare, pilfink och gråsparv
"Boken Holkliv av Niklas Aronsson (2009) innehåller tydliga instruktioner för hur du bygger en holk, vad du bör tänka på och vilka fåglar som föredrar vad." (s. 92)