söndag 3 juli 2011

Brev till Vänsterpartiets framtidskommission

Efter nederlaget i valet 2010 inrättade Vänsterpartiet en framtidskommisson. Framtidskommissionen utarbetade ett strategidokument. Dokumentet är antaget av partistyrelsen. Strategidokumentet kommer att behandlas av Vänsterpartiets kongress 5-8 januari 2012.

Nedanstående text skickade jag till framtidskommissionen. Den var inte avsedd för publicering, men jag lägger nu ut den publikt eftersom jag anser att så många som möjligt bör delta i diskussionen om Vänsterpartiets framtid. Situationen är allvarlig och kräver att vi kritiskt skärskådar vår politik, organisation, förtroendevalda och kommunikation. Vi ska vända på varje sten. Om inte kongressen 2012 blir en nystart för Vänsterpartiet tror jag vi kommer få stora problem.

Själv tillhör jag de som tycker strategidokumentet är bra. Andra är mer kritiska. Om jag hade skrivit brevet idag hade jag tagit med att jag tror att förändringar i partiets ledning krävs. 2014 är det val till Europaparlamentet. Det ser jag som ytterligare ett argument för att välja Jonas Sjöstedt som partiledare. De som förordar dubbelt partiledarskap brukar ofta nämna Jonas Sjöstedt tillsammans med Josefin Brink. Ett annat förslag skulle kunna vara Ulla Andersson. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson har skrivit flera artiklar om eurokrisen tillsammans. Jonas Sjöstedt har också uttryckt uppskattning över Ulla Anderssons arbete för att göra Vänsterpartiet till det nya landsbygdspartiet.

...

"Till Vänsterpartiets framtidskommission

Hej!

Jag har varit medlem i Vänsterpartiet i drygt ett år och är aktiv i partiföreningen i Höganäs, en liten partiförening som har ett mandat i fullmäktige. Alltså vet jag inte väldigt mycket om Vänsterpartiets organisation eller hur mer interna diskussioner sett ut över tid. Men jag har varit aktiv det dryga år jag varit medlem och jag har på olika sätt varit politiskt engagerad på vänsterkanten i 20 år.

Jag har med stort intresse och stor entusiasm följt de diskussioner om Vänsterpartiets framtid som förts sedan valet. Mycket klokt har blivit sagt som jag hoppas kommer börja märkas i praktiskt politik efter kongressen nästa år. På det stora hela tycker jag att Vänsterpartiet har en bra politik och goda företrädare. Där har jag egentligen inga synpunkter. Vi kan säkert fatta kloka beslut om förändringar i politik och representation men framför allt tror jag att nya idéer om politik kommer underifrån, från våra medlemmar, våra väljare och från de som borde vara våra väljare. De tankar om politik som inspirerat mig mest på senare tid är de som förts fram i Aron Etzlers bok Trondheimsmodellen och Socialistisk debatts temanummer "Vad bör göras - idag då?". Jag tror alltså att vi har mycket att lära av nederländska Socialistiska partiet. Jag har förstått att dessa tankar inspirerat Vänsterpartiet under ett antal år nu men att vi på grund av att vi inte är tillräckligt stora eller väl organiserade har svårt att genomföra stora dörrknackningskampanjer. Jag hoppas att tankarna om att bli ett rörelseparti får vägleda vårt förändringsarbete.

Detta brev är inte för publicering men jag vill ändå skicka in några synpunkter och förslag till Framtidskommissionen.

EKONOMI
Vänsterpartiets ekonomi måste stärkas, särskilt om vi vill göra politik och inte bara prata politik. Det kan vi göra genom att konsekvent verkställa ett beslut om partiskatt och genom att bli bättre på att samla in pengar till partiet. Kanske vi också bör se över medlemsavgifterna. Särskilt partiskatten tror jag är viktig, inte minst för att den också skulle uppmuntra övriga partimedlemmar att bidra till partiets ekonomi, till exempel genom att skänka pengar via autogiro

Se dessa länkar:
Jöran Fagerlund om partiskatt: http://pamflett.wordpress.com/gratis-kalorier-och-andra-formaner
Medlemsavgifter i Enhedslisten: http://www.enhedslisten.dk/blivmedlem
Medlemsavgifter i Rødt: http://roedt.no/om-r%C3%B8dt/r%C3%B8dreven-og-kontingent
Insamling i Enhedslisten: http://www.enhedslisten.dk/givbidrag

ORGANISATION
Vid sidan av partiföreningen ska det finnas möjlighet att engagera sig i olika nätverk eller grupper utifrån intresse, sakkunskaper, facklig tillhörighet. Redan nu får nya medlemmar ange vilket fackförbund de tillhör, vi skulle kunna komplettera detta med att man också får ange vilka intresse/kunskapsområden man har. Organisationen måste hålla ihop bättre. Jag har inget konkret förslag men själv upplevde jag det som att för lite hände när jag gick med som medlem. För mig var det ett stort steg att bli medlem i Vänsterpartiet och det kändes högtidligt. Det är då viktigt att man snabbt kontaktas och ges möjlighet att göra en praktisk insats för partiet. Jag är övertygad om att de flesta medlemmar verkligen vill vara aktiva, även om en del inte hinner, kan eller vill vara väldigt aktiva. Partiets politik centralt måste få starkare genomslag lokalt, till exempel genom att vi lägger samma eller likalydande motioner i alla kommuner vi är representerade i. Detta kan samordnas med kampanjer eller med vissa datum, till exempel motioner om jämställdhet/feminism den 8 mars. Om vi vid sidan av den geografiska organiseringen i partiförening/partidistrikt organiserar medlemmar efter intresse och facklig tillhörighet tror jag vi kan få fler aktiva medlemmar.

MASSMEDIA
Istället för att drömma om en socialistisk dagstidning tycker jag att vi ska börja med att sprida och utveckla Flamman. Alla partimedlemmar bör prenumerera på Flamman och vi borde också arbeta organiserat med att sprida den. Vi behöver ett nätverk av försäljare och korrespondenter över landet.

STUDIER/DISKUSSIONER/IDÉUTVECKLING
Tidskriften Socialistisk debatt kan bidra till partiets studier och idéutveckling. När ett nytt nummer ges ut kan vi anordna möten runt om i landet utifrån det aktuella numret. Eftersom Socialistisk debatt ges ut i form av temanummer passar den utomordentligt bra för studier. Tidskriften behöver också en ordentlig hemsida. Centrum för marxistiska samhällsstudier är också en viktig beståndsdel. De kan arrangera möten, studiecirklar och seminarier och det vore bra om det fanns aktiva lokalavdelningar åtminstone vid de större universitetsorterna. CMS behöver en bra hemsida. Socialistiskt forum har blivit en viktig arena och mötesplats för vänstern. Det vore önskvärt att Socialistiskt forum spreds till andra orter. Studier/självstudier/diskussion på nätet: lägga ut texter eller länka till texter och ställa frågor till texterna. Kan göras i en blogg, svaren ges som kommentarer.

KAMPANJER
Det är bra att vi nu dragit igång kampanjen Världens bästa sjukvård och att vi i höst ska driva kampanjen Världens bästa äldreomsorg. Jag vill att Vänsterpartiet ständigt ska driva en, eller flera, kampanjer. Men vad jag förstått har, åtminstone här i Skåne, inte sjukvårdskampanjen riktigt tagit fart. Det kanske är mer realistiskt med en större kampanj per år. Inom kampanjtiden är det också viktigt att man hinner med att göra en ordentlig utvärdering av kampanjen (både resultat och metoder) så att vi kan utveckla vårt arbete och lära av våra misstag. Lokal profilering måste också kunna hinnas med. Kampanjerna kan bidra till att utveckla partiets politik och organisation. Vid sidan av en större kampanj kan vi har någon eller flera små. I kampanjarbete kan vi också samarbeta med andra organisationer och på olika sätt involvera personer som inte är partimedlemmar. Kampanjmaterial ska kunna beställas även av andra än partiföreningar. Vänsterpartiet Göteborg har i omvalskampanjen gett fler än partimedlemmar möjlighet att delta i kampanjarbetet, se http://goteborg.vansterpartiet.se/omval/engagera-dig. Kampanjarbete kan vara ett bra sätt för nya medlemmar att introduceras i partiarbetet.

INTERNET
Digitalisera Vänsterpartiet. Minimum är att varje partiavdelning har en hemsida/blogg. Josefin Brinks tacktal till bemanningsföretagen var ett bra exempel på ett kreativt och enkelt sätt att göra effektiv propaganda på Internet. Mer sådant! Sjukvårdskampanjen och äldreomsorgskampanjen skulle behöva några sådana filmer. Jöran Fagerlunds filmer är också bra exempel. Tänk om vi hade någon eller några i varje distrikt som gör sådana filmer! Även digitalisera partiets historia, till exempel genom att låta Projekt Runeberg digitalisera C H Hermanssons och andras böcker. Se över partiets samlade webbstrategi, både den den centrala hemsidan, andra hemsidor och hur vi använder sociala medier. Kanske också, som Vänsterpartiet Malmö gör, arbeta organiserat för att synas i tidningars kommentarsfält. Inte bara använda Internet utan även skriva ett IT-politiskt program. För detta behöver vi en IT-politisk arbetsgrupp/nätverk som kan arbeta med frågor kring integritet, fildelning, öppen källkod, öppna dokumentformat, öppen digital information (se http://www.opengov.se/), creative commons med mera.

VÄNSTERPARTIET - DE RÖDGRÖNA
Vänsterpartiet är det enda parti som både är konkret realistiska och visionära. Vi är det enda rödgröna partiet och skulle därför kunna kalla oss Vänsterpartiet - de rödgröna.

FOLKRÖRELSELINJEN
Valberedningen skriver i senaste Vänsterpress att vi vid nomineringar ska tänka på följande kriterier: könsfördelning, åldersfördelning och etnisk bakgrund. Klasstillhörighet har glömts bort. Vi bör också uppmuntra och uppmana partimedlemmar att engagera sig fackligt, i hyresgäströrelsen, i miljörörelsen och i andra folkrörelser (använda folkrörelselinjen / Hopsnackat som arbetsmodell). Det är viktigt både för att utveckla partiets politik och för att skapa trovärdighet och kontaktytor. Vänsterpartiet ska företrädas av de vår politik företräder. "Om de som står längs bak kommer i rörelse, då driver de alla andra framför sig", som det står i boken "Hopsnackat". Vi måste arbeta medvetet för att värva medlemmar bland de grupper vi vill företräda, kommunicera med och lyssna till dem och också stärka dem inom Vänsterpartiet. Jag tror mycket på holländska Socialistiska partiets arbetssätt med dörrknackning, inte främst för att propagera partiets politik utan för att ta in synpunkter och förslag. Vad jag förstått har Vänsterpartiet Örebro arbetat så. Arbetssättet bör spridas till alla distrikt och partiföreningar. Praktisk vägledning och olika typer av material behövs. Vänsterpartiet ska vara ett öppet, undersökande, lärande och lyssnande parti.

"GEOGRAFI"
Klass och kön är det som ska genomsyra vår politik. Men jag gillar verkligen de initiativ som tagits för att Vänsterpartiet ska bli det nya landsbygdspartiet. Geografiskt vill jag att vi koncentrerar oss på landsbygden och förorterna. Fråga förorten och Lyssna på landsbygden!

"VÄNSTERPOPULISM" OCH "ATT LEVA SOM VI LÄR"
Vänsterpartiet ska vara det parti som vågar protestera mot höga chefslöner och orättfärdiga förmåner både inom privat och offentlig sektor. Partiskatt motverkar att vi får in karriärister i partiet och ger oss trovärdighet. Vi ska vara ett antibyråkratiskt parti. Det är en tacksam uppgift nu när högerns privatiseringspolitik leder till ökad byråkrati i form av kontrollfunktioner och den byråkrati som exempelvis utmaningar av offentlig verksamhet leder till.

PARLAMENTARISKT KONTRA UTOMPARLAMENTARISKT
Det utomparlamentariska arbetet måste prioriteras hårdare och målsättningen ska vara att de två arbetssätten befruktar varandra, de ska gå hand i hand.

KOMMUNALPOLITIK
Moderaterna tar nu fram ett nytt kommunalpolitiskt handlingsprogram. Jag vet inte om Vänsterpartiet har något sådant, men det borde vi ha. Vi borde i större utsträckning lära av och använda oss av de framgångar vi haft i vissa kommuner (med Fagersta och Degerfors som klarast lysande exempel). Själv är jag imponerad av det arbete Vänsterpartiet Malmö gör och tycker att vi borde använda oss av det i vår centrala propaganda.

UNG VÄNSTER/VÄNSTERNS STUDENTFÖRBUND
Ungdomsförbundet och studentförbundet är viktiga, inte bara för Vänsterpartiets framtid och återväxt, utan även för att formulera och sprida vår nuvarande politik. Jag har sett att Miljöpartiet valt att låta medlemmar i Grön ungdom och Gröna studenter samtidigt bli medlemmar i Miljöpartiet. Det kanske är en bra idé för oss också?

"EKONOMISK TROVÄRDIGHET"
Vi ska inte bara argumentera för höjda anslag utan även kunna påvisa hur vi kan spara pengar inom offentlig sektor genom effektiviseringar och prioriteringar.

I förordet till Socialistisk debatt nr 197 ("Efter nederlaget") skriver redaktionen att debatten som återges är spretig. Det är mina synpunkter också. Jag tror att det är viktigt att både partimedlemmar och utomstående åtminstone efter kongressen ser att det verkligen händer saker i Vänsterpartiet (organisation, kommunikation och politik), att vi tar situationen och nederlagen på allvar. Men det är än viktigare att vi inser att förändringsarbetet tar lång tid. Av mina synpunkter är därför de om ekonomi och organisation de viktigaste. Vi måste få en starkare, effektivare och större organisation. För att kunna genomföra vårt förändringsarbete krävs en stark ekonomi. Vänsterpartiet kan bli partiet som går mot strömmen (se http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/partierna-saknar-insikt-om-krisen-kring-medlemstappen_6134191.svd).

Jag är stolt och glad över att vara medlem i Vänsterpartiet!

Vänligen

Höganäs 2011-05-15

Erik Edwardson
medlem i Vänsterpartiet Höganäs
erik.edwardson@gmail.com"

..

Läs även: Thaher Pelaseyer, Jerker Nilsson, Jonas Wikström, Rosa Lundmark, Helena Duroj.