Svedjedal, Johan, Ner med allt?: essäer om protestlitteraturen och demokratin, cirka 1965-1975, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2014
Har skummat igenom denna bok. Något mer noga läste jag kapitlen om Jan Myrdal ("Sanningens krav"), Gunder Hägg/Blå Tåget ("Befriad fast i bundna former"), Lars Gustafsson ("Herr Gustafsson finner en fiende"). Av dessa var nog kapitlet om Lars Gustafsson det som gav mig mest.
I notförteckningen till kapitlet om Blå Tåget skriver Johan Svedejedal om boken I tidens rififi : historier om Blå Tåget: "Även om den rymmer en del uttalad polemik mot min essä och åtskilliga (diskreta) instämmanden med tankar i den...".
Vill läsa:
Nylén, Leif, Den öppna konsten: happenings, instrumental teater, konkret poesi och andra gränsöverskridningar i det svenska 60-talet, Sveriges allmänna konstfören., Stockholm, 1998
I kapitlet om Sonja Åkesson ("I snabelkottens land") står följande i en not:
"Åkessons dikt rymmer en nothänvisning till Tore Bergers prosadikt 'Den moderna ugglan', publicerad i Rondo 1961 och enligt uppgift i tidskriften hans skönlitterära debut. Också den bör ses som en satir över den moderna världen. Noten är bara en i raden av länkar mellan hennes dikter och medlemmarna i den framtida gruppen Gunder Hägg/Blå Tåget. I Husfrid hämtas ett par motton från Leif Nylén (då mer känd som lyriker och kritiker än trumslagare. I Rondo, där Åkesson också medarbetade, förekom även andra blivande medlemmar i gruppen." (s. 51f.)
I kapitlet om Lars Gustafsson står:
"Visserligen hade ett nyare, mer personligt tonfall kommit in i Lars Gustafssons diktning och essäer vi decenniets slut - tydligast i diktsamlingen Kärleksförklaring till en sefardisk dam (1970) som på många sätt föregriper den roman som här är aktuell...". (s. 229)
"I ett större litterärt tidssammanhang ingick romanen i den trend av 'jag-böcker' eller 'auto-fiktion', där tidens författare lät versioner av sig själva uppträda i romaner eller tänkeböcker: Jan Myrdal i Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell (1964), Sven Lindqvist i Myten om Wu Tao-tzu (1967), Sven Delblanc i Åsnebrygga (1969)...". (s. 229)
Kapitlet om Lars Gustafsson kan vara värt en omläsning när jag läst om hela Sprickorna i muren-sviten.