torsdag 29 mars 2012

Opinion i Skåne

Jag har tidigare rapporterat om att förtroendet ökar för Vänsterpartiet i viktiga politiska frågor. Nu har YouGov undersökt de politiska opinionsvindarna i Skåne.

Undersökningen visar dels hyfsat bra siffror, men också riktigt dåliga siffror.

Den fråga som anses vara viktigast är arbetslösheten. I denna fråga är Vänsterpartiet tredje största parti. Angående sjukvård anses Vänsterpartiet vara näst bästa parti och angående ekonomi delar Vänsterpartiet tredjeplatsen med Folkpartiet.

Sex procent av skåningarna skulle rösta på Vänsterpartiet till riksdagen. Det positiva är att det är en ökning med två procentenheter jämfört med riksdagsvalet 2010. Det negativa är att vi bara blir femte största parti. Tråkigt nog blir Sverigedemokraterna tredje största parti.

Fem procent av skåningarna skulle rösta på Vänsterpartiet till Region Skåne. Det positiva är att det är en ökning med en procentenhet jämfört med valet 2010. Men siffran är givetvis alldeles för låg. Bara Centern och Kristdemokraterna är mindre. Vänsterpartiet borde kunna nå mycket bättre siffror med tanke på vår politik i viktiga frågor för regionen, till exempel sjukvård och kollektivtrafik.

Det är sorgligt att se att Sverigedemokraterna når så högt i den skånska opinionen. Jag vidhåller trots detta att det är Moderaterna som är vår främsta politiska motståndare. Om vi lyckas bygga och föra ut en folkligt radikal politik som utmanar borgerligheten tror jag vi drar undan mattan för Sverigedemokraterna.

Läs:
YouGovs undersökning.
Artikel i Helsingborgs Dagblad om undersökningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar