söndag 4 mars 2012

Med Vänsterpartiet för en god äldreomsorg

Helsingborgs Dagblad har nyligen rapporterat om två konkreta exempel på hur illa högern sköter sitt politiska ansvar för vår välfärd. I Ängelholm får inte de äldre smör på skorporna och i Höganäs lägger man resurser på att ägna sig åt upphandlingar istället för att utveckla äldreomsorgen.

Exemplet från Ängelholm visar hur absurd högerns valfrihetssnack är. De äldre ska kunna välja mellan Attendo, Carema eller kommunen men ska inte kunna välja välling istället för gröt till frukost.

Vänsterpartiet och äldreforskaren Marta Szebehely vet vad som krävs för att skapa en verkligt god äldreomsorg. Vi behöver politiker som inser att äldreomsorgen behöver mer resurser för att vi ska kunna skapa en verklig valfrihet i vardagen och livskvalitet för de äldre. 

Detta är fullt möjligt om vi bryter med den skattesänkarpolitik högern driver. Marta Szebehely säger i Dagens Samhälle 2012 : 4: "Det är inga otroliga summor det handlar om. Äldreomsorgen kostar runt 90 miljarder kronor, inte mer än de senaste årens skattesänkningar."

Vi måste också låta varje skattekrona gå till det de är avsedda för. Låt inte en krona gå till privata vinster.

I svensk politik är det bara Vänsterpartiet som säger absolut nej till privata vinster i välfärden. Socialdemokraterna har tyvärr inte den politiska styrkan att så tydligt ta ställning.

Läs vidare:
De äldre måste själva få välja (Helsingborgs Dagblad 2012-03-04).
Vårdaffären ger guldregn över ägarna (Dagen Nyheter 2012-03-03).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar