lördag 24 mars 2012

Ta fighten med Moderaterna

Enligt Sifos undersökning för mars har de rödgröna partierna nu 50,1 procent av väljarsympatierna medan högeralliansen har 43 procent. Högern verkar trött och idéfattig och alliansen verkar präglas av begynnande splittring och mer eller mindre desperata och idiotiska utspel från småpartierna.

Men det är långt kvar till valet och mycket kan hända än. Vi vet heller inte var Socialdemokraterna står i avgörande politiska frågor och i vissa frågor som kring vinster i välfärden har de gett svaga besked. Det räcker inte att byta regering, vi måste byta politik också. Därför är det viktigt att Vänsterpartiet växer sig starkt och blir en betydande kraft i en framtida rödgrön regering. Risken finns annars att vi får en rödgrön regering som driver högerpolitik.

Moderaterna kommer heller inte ge ifrån sig makten utan en rejäl fight. Vi i Vänsterpartiet brukar kalla vårt parti för "Sveriges bästa parti". Vi har Sveriges bästa politik men Sveriges bästa parti är vi inte förrän vi har kraft nog att förverkliga vår politik. Politik går ut på att uppnå resultat. I den bemärkelsen är nu Moderaterna Sveriges bästa parti.

Vänsterpartiet bör ta på sig en ledande roll i oppositionspolitiken. Det är Moderaterna som är vår politiska huvudmotståndare, inte Centerpartiet trots deras tokiga utspel om lönesänkningar, inte heller Sverigedemokraterna trots deras avskyvärda politik. Om vi lyckas ta fighten med det stora högerpartiet sopar vi samtidigt undan mattan för de mindre högerpartierna. Att formulera och driva en folkligt radikal politik är det bästa sättet att ta striden med Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet är också ett systemkritiskt parti. Det betyder att våra verkliga motståndare är kapitalismen, patriarkatet, imperialismen, miljöförstörelsen och klimathotet. Det är viktigt att bevara det långsiktiga perspektivet.

Cecilia Garme har i dessa artiklar i tidskriften Fokus skrivit om hur högeralliansen och Moderaterna förbereder sig inför fighten om valet 2014: Strategisk splittring och Moderat dödssynd.

Läs artiklarna, det viktigt att vi lär känna vår fiende och Moderaterna har vi nog (fast kanske på ett bakvänt sätt) en hel att lära av. Se till exempel hur konkret de planerar fighten:

- Minst en debattartikel i veckan. Minst två moderata studiebesök i veckan på olika ställen. Minst 40 utåtriktade kampanjer per år. Vid varje kommunfullmäktigemöte en motion från alliansen och en från moderaterna, säger kommunalrådet Elisabeth Unell från Västerås, där moderaterna gick framåt men förlorade makten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar