söndag 4 september 2011

Preliminärt ställningstagande i partiledarfrågan

Enligt en rundringning TT gjort bland Vänsterpartiets distrikt är det än så länge ett jämnt lopp mellan våra fyra partiledarkandidater. Själv har jag hela tiden haft Jonas Sjöstedt som favorit. Jag försöker vara öppen och följa med i diskussionerna men har ännu inte haft anledning att ändra mitt ställningstagande.

Till en partiledares uppgifter hör att tydligt och begripligt kunna föra ut partiets politik, att vara en god kommunikatör. En partiledare ska kunna vinna debatter och Vänsterpartiet är i stort behov av en partiledare som kan få fler att rösta på och kanske till och med engagera sig i Vänsterpartiet. Allt detta tror jag Jonas Sjöstedt skulle göra mycket bra.

Men Vänsterpartiet är också ett parti som befinner sig i en långvarig kris. Vi behöver en partiledare och en partiledning som kan och vågar vara nytänkande både politiskt och organisatoriskt. Här tycker jag Jonas Sjöstedt är den klart starkaste kandidaten. Som jag ser det är det mycket tack vare att Jonas Sjöstedt tidigt kandiderade öppet som vi nu har vår positiva process inför kongressen. Han har också visat att han är villig att pröva nya organisatoriska idéer som delat partiledarskap och medlemsomröstningar. Jag ser det också som en styrka att han inte tillhör den avgående partiledningen.

De eventuella politiska skillnader som finns i politiska profileringar mellan kandidaterna tycker jag inte är avgörande. Men om jag ändå ska säga något om det gillar jag Jonas Sjöstedts ambition att lyfta miljö- och klimatfrågorna. Det vill jag också att vi gör, främst för att de är avgörande politiska frågor, men också för att de om de tas på allvar är både systemkritiska och systemöverskridande. Endast ett socialistiskt parti kan driva en verkligt trovärdig miljö-och klimatpolitik som också står för jämlikhet, rättvisa och demokrati. Om vi ska lösa klimatkrisen behöver vi mer av kollektiva lösningar och vi måste få en demokratisk styrning av ekonomin.

Jonas Sjöstedt är också den av kandidaterna som tydligast talat om socialism. Det är bra. Jag tror det är hög tid att Vänsterpartiet börjar prata om socialism igen och att vi formulerar en självständig politik utan att snegla på Socialdemokraterna.

Med Jonas Sjöstedt menar jag att vi får en partiledare som både kan och vill kommunicera inom och utom partiet och som är både folklig och intellektuell. Han har politisk bredd och med honom som partiledare får vi en ledare som kan bidra till att Vänsterpartiet tar täten i diskussionerna kring både den ekonomiska krisen och klimatkrisen. Bägge kräver vänsterpolitik för att lösas på ett vettigt sätt.

2014 är det inte bara riksdagsval utan också val till Europaparlamentet. Med Jonas Sjöstedt som vår partiledare skulle övriga partiledare få det svårt i debatterna.

Om vi ska ha delat partiledarskap tror jag att Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt skulle komplettera varandra på ett bra sätt. De har också redan samarbetet i en rad gemensamma debattartiklar. Jag tycker att Ulla Andersson gjorde en stark insats i den finanspolitiska debatten inför valet 2010 och jag gillar hennes fokus på kvinnors vardagsvillkor, barn- och äldreomsorg samt hennes vilja att göra Vänsterpartiet till det nya landsbygdspartiet.

Länkar:
Vänsterpartiets kandidatsajt.
Aron Etzler frågar ut Vänsterpartiets ledarkandidater (SVT Forum).
Aron Etzler frågar ut Vänsterpartiet ledarkandidater (ABF Live).
Vänsterkandidaterna gästar Epstein (Epstein i P1).
De vill ta över V (TV4 Nyheterna 2011-08-26).
Vänsterpartiets fyra partiledarkandidater (TV 4 Nyhetsmorgon).
Jonas Sjöstedt intervjuas i Fria Tidningen.
Sjöstedt för mycket höger för Skellefteå (Västerbottensnytt).
Jonas Sjöstedt: Lars Ohly lyckades ena Vänsterpartiet.
Jonas Sjöstedt: Arvet efter CH.
Vänsterpartiets partiledarkandidater (SVT Forum 2011-08-26).
Vänsterpartiet efter Lars Ohly. Jonas Sjöstedt och Hans Linde intervjuas i P1-Morgon.

3 kommentarer:

  1. Jag delar helt din uppfattning. Jonas har bredden, kunskaperna, klimat- och rättviseperspektivet, står utanför nuvarande partiledning, visat förmåga att vinna val, både radikal och realistisk, som du säger både folklig och intellektuell, erfarenheterna från EU-parlamentet värdefulla när det gäller kontakterna med den europeiska vänstern, har en resonerande hållning som jag vet tilltalar folk.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du går från klarhet till klarhet Erik med ditt argumenterande och vi håller inte alltid med varandra, men i det här fallet skulle jag inte kunna hitta något att säga emot dig på om jag så letade med lupp. Jättebra text och till nästa partiledarbyte hoppas jag du är kvar så jag kan nominera dig!

    SvaraRadera
  3. Snyggt! Jag håller med om precis allt utom att om vi inför delat (utökat) ledarskap så tror jag att Rosanna vore bättre. Inte för att Ulla är en svagare kandidat, utan för att jag tror att Rosanna skulle kunna locka andra väljargrupper genom sin framtoning och vem hon är.

    SvaraRadera