fredag 20 januari 2012

Utbildningsdag om internfeminism och IT

Här har jag samlat några konkreta exempel på hur du kan använda dig av IT i ditt politiska arbete och olika resurser för kommunikation och opinionsbildning.

Detta ingår i en utbildningsdag om internfeminism och IT.

Den som endast följer Vänsterpartiets interndebatt genom Vänsterpress och kanske också Flamman missar många viktiga diskussioner, synpunkter och åsikter.

Många vänsterpartister driver personliga bloggar där de diskuterar politik. Många av bloggarna samlas på Bloggvänstern. Några exempel på bloggare jag tycker är bra: Erik Berg, Henning Süssner RubinThaher Pelaseyed, Jonas Sjöstedt, Jonas Wikström, Ali Esbati, Emil Broberg, Linda Snecker och Ida Gabrielsson. Birger Schlaug är också intressant att följa. På sistone har han lovordat Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Marika Lindgren Åsbrink och Lena Sommestad är alltid läsvärda.

Frågan om delat ledarskap var en av de stora diskussionerna inför kongressen. Två av de bästa inläggen skrevs på bloggar: ett inlägg för och ett inlägg mot. Se även diskussionerna i bloggarnas kommentarsfält.

Även diskussioner som initieras av partiet finns ibland endast på nätet. Ett exempel på detta är Vänsterpartiets framtidskommission.

Om man hittar bloggar man vill bevaka gör man det smidigast via en RSS-läsare, till exempel Google Reader. Du kan också prenumerera på nyheter och pressmeddelanden från Vänsterpartiet via RSS. 

Om man själv vill starta en blogg är Googles Blogger ett exempel på ett bra bloggverktyg. Ett annat exempel är WordPress.

Google Alerts är ett sätt att bevaka ett visst ämne. Du bevakar en sökning på Google och blir uppdaterad via e-post. Testa också gärna Google Nyheter.

Facebook förs många diskussioner, bland annat i grupperna Vänsterpartiets framtid, Ny i Vänsterpartiet, Vänsterns Klimat- och Miljögrupp. Du kan också följa Jonas Sjöstedt via Facebook.

Facebook kan också användas för opinionsbildning. Exempel: Vänsterpartiet HöganäsVi gillar Kullagymnasiet!

Twitter används också av många i Vänsterpartiet. Kongressen kunde man följa via hashtaggen #vkongress. Nu twittras det om vänsterpolitik under hashtaggen #vpol. På Twitter kan du till exempel följa Rossana Dinamarca.

Om du skaffar ett konto hos Google får du, förutom Google Reader och Blogger, bland annat tillgång till Gmail,  Google Dokument, PicasaYouTube och Google Kalender.

Google Dokument kan du bland annat använda för ordbehandling. En bra sak är att du smidigt kan arbeta gemensamt med andra i ett dokument.

Picasa använder du för att ladda upp bilder. Exempel: Vänsterpartiet Höganäs.

YouTube använder du för att ladda upp filmer. Exempel: Vänsterpartiet Höganäs, Jonas Sjöstedts linjetal.

Partiföreningen bör såklart ha en hemsida. Tyvärr är det många partiföreningar i Skåne som inte har det. Vänsterpartiet använder WordPress för de lokala hemsidorna.


Vi använder vår hemsida främst i opinionsbildande syfte. Men eftersom jag samlar många viktiga länkar på hemsidan blir den också en bra resurs i vårt politiska arbete genom att vi enkelt kan hitta information i olika ämnen och olika uttalanden som våra politiska motståndare gjort.

När vi länkar till en artikel i Helsingborgs Dagblad syns det i anslutning till artikeln.

Bra exempel på opinionsbildning på nätet är: En liten sida om riskkapital i äldreomsorgenEn liten sida om tvångsprivatisering och Josefin Brinks tacktal på YouTube till bemanningsföretagen.

Tidningarnas kommentarsfält är en arena för opinionsbildning där vänstern borde vara synligare.

Daniel Ekelund ska visa Dropbox och MediaWiki.

Lär dig mer om sociala medier:
Delning.nu: en kurs i sociala medier
WebbIT: innehåller bland informativa filmer om hur olika webbtjänster fungerar, se under Verktyg. Filmerna finns också på YouTube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar